Enquête door Sint-Katelijne-Waver

Enquête: We gaan voor een fietsvriendelijkere stationsbrug

In het verleden hebben we al heel wat maatregelen genomen om de stationsberg veiliger te maken. Toch gebeuren er nog steeds overtredingen die zorgen voor een onveilige situatie of een onveilig gevoel. We blijven hier dus aan werken. Heb je zelf nog andere suggesties? Laat ze ons weten!

Volgende maatregelen werden al genomen:

  • verbod op verkeer van +3,5 ton (beslissing van Infrabel omwille van de stabiliteit; uitzonderingen voor hulpdiensten, school- en lijnbussen)
  • fietslogo's op de rijbaan (wegcode verplicht om deze rechts te schilderen, centraal mag niet: men moet rechts rijden)
  • aanbrengen volle witte middellijn die niet overschreden mag worden
  • Onderzoek om de middenlijn fysiek te maken: een boord (te gevaarlijk) en flapjes (te snel stuk) zijn niet weerhouden, reliëfmarkering is nog een mogelijke optie.
  • controles door politie 

De optie om van de stationsberg een fietsstraat te maken, werd onderzocht, maar dat biedt geen meerwaarde voor het probleem van voorsteken: de volle witte middellijn zorgt er immers nu al voor dat men niet mag voorsteken, ook geen fietsers. Men zou bovendien te allen tijde 30 km/u moeten rijden, wat op die plaats niet aangewezen lijkt. Daarom werd dit momenteel niet weerhouden.

In het kader van de evaluatie van de fietsstraten wordt dit opnieuw en grondig bekeken, vanuit het oogpunt van fietsstraat zelf.

Binnenkort zullen we de huidige ANPR-camera op de brug uitbreiden met een module die toelaat om gemotoriseerd verkeer te betrappen wanneer ze de volle witte middellijn overschrijden. Dit is een test-systeem van Proximus. Bij een positief resultaat zullen we ook de andere kant van de brug zo beveiligen.

Met Infrabel lopen er gesprekken over een lange termijn- en infrastructurele oplossing.

Heb jij nog andere suggesties om de fietsveiligheid op de stationsbrug te verbeteren? Bezorg ze ons via onderstaand formulier.

Startdatum 02 december 2021
Einddatum 10 december 2021
3 vragen - De enquête is anoniem

De enquête is gesloten

Het is helaas niet langer mogelijk om de enquête in te vullen omdat deze is gesloten op 10 december 2021.

50 deelnemers
arrow_upward